Şimdi haydi geçelim bakalım soframızın ilk ve vazgeçilmez misafirine, Fırında iç pilavlı tavuk dolması ;
Malzemeler ;
- 1 bütün tavuk
- Yarım limon
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 paket kuş üzümü (25 gr.)
- 1 paket dolmalık fıstık (25 gr.)
- Arzuya göre 250 gr tavuk ciğeri (bizimkiler pilavı kararttığı için sevmiyorlar ben de koymuyorum)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Baharat olarak 1/2 çay kaşığı yenibahar, 1/2 çay kaşığı tarçın, tuz ve karabiber.
- Öncelikle tavuğumuzu ocağın harlı ateşine tutarak ince tüylerini tütsüleyelim.
- Derin ve geniç bir tencereye tavuğu koyup üzerini hafif geçecek kadar su ekleyelim, yarım limonu ilave etmeyi unutmayalım ve haşlanmak üzere tencereyi ocağa alalım. Tuzunu da isterseniz bu aşamada ekleyebilirsiniz. Yanlız çok az haşlanacak yani yarı pişmiş yarı diri olacak. Bunun içinde 1-2 fokurdamadan sonra ocağı kapatalım.
- Tavuk haşlanırken biz başlayalım pilavımızı hazırlamaya;
- Pilav tenceresine soğanı yemeklik doğrayıp üzerine 1 çay bardağı sıvıyağımızı ve dolmalık fıstıklarımızı ekleyelim ve kavurmaya başlayalım.
- Soğanlar ve dolmalık fıstıklar pembeleştiğinde yıkayıp nişastasından arındırdığımız pirinçleri ilave edelim.
- Pirinçler şeffaflaşana kadar kavuralım.
- Pirinçler kavrulduktan sonra kuş üzümü ve baharatlarımızı ekleyelim.
- 3,5 bardak suyu pirinçlerin üzerine ilave edelim ve tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakalım.
- Pirinçler fokurdamaya başlayınca tereyağını ilave edelim.
- Benim bu tarifimin ismi her ne kadar tavuk dolma olsada biz "dolma" işini sofraya gelirken yapıyoruz. Çünkü tavuğun içinde pişen pilav lapa oluyor, ve bizim tarafımızdan pek sevilmiyor. Ayrıca buna tembel işi tavuk dolması da diyebilirsiniz :)
- Neyse dönelim tarifimize; pilav pişerken biz tavuğumuzu zedelemeden haşlama tenceresinden alıp fırın tepsisine koyalım, birazda haşladığımız tavuk suyundan ilave edelim. ( 5 dakikada bir tavuğumuz kuru olmasın diye bu sudan üzerine kaşıkla serpmemiz lazım)
- Fırın tepsisini fırına yerleştirip fırını ızgara kademesinde çalıştıralım, tavuğun bir tarafı kızarınca yine zedelemeden ters-yüz edelim ve diğer tarafınıda kızartalım.
- Demlenmiş olan pilavımızı servis çanağına boşaltalım. Yanlız bir miktar ayırmayı unutmayın malum işin kandırıkçı tarafını yapacağız daha :)
- Fırında nar gibi kızarttığımız tavuğu göbeği üste gelecek şekilde pilavın üzerine yerleştirelim.
- Ayırdığımız iç pilav ile tavuğu dolduralım.
- Yanında haşlanmış patates, bezelye ve mantarla süsleyip servis edelim.
- Hepinize afiyet olsun, ağzınızın tadı bu yeni yılda da hiç bozulmasın inşallah.
2 Haydi Yorumlayalım:
iç pilavı çok sevmem ama tavuk harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
Pilavsız sadece tavuk da çok güzel oluyor. Baştan hafif haşlanınca fırında ızgarası aynı çevirme tavuk gibi oluyor. Öyle bir tarifim daha var biraz daha farklı , en kısa zamanda onu da paylaşacağım. Şimdilik sevgiyle kalınız.
Yorum Gönder