ÇİÇEK EKMEK

Dün aksam kuzenim ve esi yemekte bizimleydiler. Sevgili Esra'nin ev ekmegini cok sevdigini bildigimden hemen ekmek yapimina giristim. Bu sefer seker yerine bal kullandim ve cok basarili bir ekmek oldu.



Malzemeler ; 

  • 3 su bardagi un
  • 1/4 su bardagi sut
  • 1/3 su bardagi su
  • 1 tatli kasigi silme instant maya
  • 1 yemek kasigi bal
  • 1 tatli kasigi silme tuz
  • 1 yemek kasigi tepeleme tereyagi
  • 1yumurta sarisi
  • Çörekotu-Susam
Yapılışı ; 

  • Mayayi, tuzu, balı ve tereyagini yogurma kabimiza alalim.

  • Uzerine ılıktan sıcaga daha yakin olarak isittigimiz sütü ve suyu ekleyerek bu malzemeleri eritelim.
  • Ele yapısmayan ancak yumusacik bir hamur olması gerekiyor. 
  • Uzerine unumuzu bardak bardak eleyerek ekleyelim. 3 su bardagi su tam geliyor ama ne olur ne olmaz un eklerken hep dikkatli olmak gerekiyor.
  • Hamur hafif civik olursa 1-2 yemek kasigi un ilave edebilirsiniz.
  • 10 dakika kadar butun malzemeler homojen hale gelene kadar yoguralim ve ustunu temiz bir bezle ortup ilik bir yerde 1 saat mayalanmaya birakalim. 






  • 1 saatin sonunda hamurumuzu ayni kabin icinde tekrar 5 dakika kadar yoguralimki, icinde mayalanmadan dolayi olusan gazlar ciksin ve 2. mayalanmaya hazir hale gelsin. 







  • 5 dakika daha yogurdugumuz hamurumuzu 1 tanesi biraz daha buyuk olacak sekilde toplam 8 parcaya  bolelim ve bunlari avucumuzun icinde yuvarlak bezeler haline getirip, pisirecegimiz tepsiye çiçek şeklinde dizelim. 

  • Uzerini yuksekce baska bir kaseyle ortup yine ilik bir yerde 45 dakika-1 saat 2. mayalamaya birakalim.

  • 2. mayalanma islemi de bittikten sonra 1 kasik su ile iyice cirptigimiz yumurta sarini cok hafif hareketlerle hamurumuzun uzerine iyice surelim. Çörekotu ile susleyelim. 
  • Onceden 220 derecede isinmis olan firinimizin en alt katina isiya dayanikli bir kap icinde sıcak su koyalim.
  • Çörekotuyla susledigimiz hamurumuzu yaklasik 30 dakika ya da uzeri kizarana kadar (26-27 dakika da yeterli olabiliyor.) pisirelim.
  • İlk 15 dakika gectikten sonra firinin icine bir spray ile su puskurturseniz ekmeginiz cok sertlesmeden citir citir bir kabuga sahip oluyor. Ancak bu asamada hem firinin isisini kacirmamak icin cabuk davranmak hem de icindeki ampule su gelmemesine dikkat etmek gerekiyor.
  • Pismesi tamamlanan ekmegi hemen firindan alip pisirme tepsisinden tel izgaraya cikarmak gerekiyor ki ekmek kabin icinde terlemeden dolayi islanmasin.
                                                                Afiyet Olsun 

0 Haydi Yorumlayalım:

Yorum Gönder