MINI BRIOCHE - BRİYOŞ

Briyoş genelde butun olarak yapilan ve genelde icine cikolata sosu, reçel, marmelat koyularak hazirlanan bir ekmek-cörek cesidi. Fransiz mutfaginda cok onemli bir yeri var. Bol miktarda tereyagi ve ekmek yapımında pek alisik olmadigimiz yumurta var malzemeleri arasinda. Bu sebeple daha cok corek kategorisinde. Ancak ben bu sefer biraz degisiklik yaptim ve briyoslari hem porsiyonluk kucuk kucuk hem de icleri bos hazirladim. Boylece Cumartesi kahvalti sofrasinda ister tuzlu ister tatli kahvaltiliklarla cok yakisti :) Laf aramizda bunca hamurisiyle ben asla zayiflayamayacagim heralde :(
Baslayalim bakalim ;



Malzemeler ; 

  • 2 su bardagi beyaz un
  • 1/4 su bardagi pudra sekeri
  • 1/2 tatlı kasigi tuz
  • 100 gram tereyagi (eritilmis)
  • 1/4 su bardagi süt (oda sicakliginda)
  • 1 tatli kasigi instant kuru maya
  • 2 yumurta (oda sicakliginda)
  • Uzerine surmek icin 1 yumurta sarisi
Yapılışı ; 
  • Unu yogurma kabiniza eleyin ve tuz, seker ve kuru mayayi ekleyin.
  • Oda sicakligindaki sutu, yumurtayi ve tereyagini ilave edip 10 dakika kadar yogurun.
  • Hamurunuz cok yumusak ve ele yapisan bir kivamda olacak.
  • Ellerinizi hafif siviyagla yaglayip hamuru toparlayin ve kapali bir kapta ilik bir yerde 4-5 saat bekletin.
  • Mayalanma suresi bittikten sonra hamuru 12 parcaya ayirin. (Ben muffin tepsisinde pisirecegim icin 12'ye boldum. Bu asamada daha buyuk porsiyonlar isterseniz 8-10 parcaya bolebilir ya da butun olarak dikdortgen bir kek kalibinda pisirebilirsiniz.
  • 12 parcaya boldugunuz hamuru yuvarlak bezeler haline getirip kalibiniza ya da tepsinize yerlestirin.
  • 1 saat ilik bir yerde tekrar mayalanmaya birakin.
  • Mayalanan briyoslarin uzerine 1 yemek kasigi su ile iyice cirptiginiz yumurta sarisini cok hafif hareketlerle surun. (maya sonmesin)
  • Onceden isitilmis firinda 200 derecede 15-20 dakika ya da ustleri kizarincaya kadar pisirin.
NOT; Hamurunuz ele yapisir kivamda olacak ancak cok civik olursa da yogururken 1-2 kasik un ilave edebilirsiniz.

                                                  Afiyet Olsun  

.


0 Haydi Yorumlayalım:

Yorum Gönder