CHALLAH - HALLAH EKMEĞİ


Evveeet efendim, sabahtan facebook'ta da yazdigim gibi bugun biraz da farkli bir ekmek yapayim dedim ve buralarda cokça satilan, koşer marketlerin ekmek reyonlarindan eksik olmayan bir tür yahudi ekmeği olan "CHALLAH" da karar kıldım. Gerçi örme aşamasına gelene kadar bizim ekmeklerden bir farki yok ancak o örme isi yok mu :) İlk ekmeği örerken epey bir uğrastım ama ikincisinde elim alisti :) Yanliz basima oldugum icin videosunu cekemedim, o da olacak insallah. Bir gün bizim kizi kandirabilirsem kamerayi ona teslim edeceğim.
Şimdi gelelim ekmeğimizin tarifine ;



Malzemeler ; 

  • 2 paket kuru instant maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 4 yumurta ( 1 tanesinin sarisini üstü için ayırmayı unutmuyoruz)
  • 5 su bardağı un
  • 1/2 paket tereyağı (125 gr)
  • 1 tatli kaşığı silme tuz
  • Üzerini süslemek için haşhaş ya da afyon tohumu, susam, çörekotu
Yapılışı ; 

  • Öncelikle kuru mayayı cam bir kaseye alıp, üzerine şekerimizden 1 yemek kaşığı ekleyip ılık suyu da koyarak mayalanmaya başlatıyoruz.
  • Bu arada yogurma kabımıza yumurtayı, yağı, kalan şekeri, tuzu koyuyoruz ve uzerine unumuzu bardak bardak eleyerek ekliyoruz. 4 bardak un eledikten sonra cam kasede kabarmis olan mayayı bu karisima ilave ediyoruz. Yogurmaya başlıyoruz. Önce bulamaç oluyor ama kalan 1 bardak unun yarısını yoğurma aşamasında hamura ekledikce elastik bir hamur elde ediyoruz.  Diğer yarısını hamur ruloları yaparken kullanacağız.
  • 10 dakika yoğurduğumuz hamuru üzerine temiz bir bez örterek ılık bir yerde 2 saat mayalanmaya bırakıyoruz.


  • Mayalanmış hamuru hafif unladığımız mutfak tezgahına alıyoruz ve 2 parçaya bölüyoruz. Bu ölçekten 2 tane devasa Challah ekmeği çıkıyor.
  • 2 parçaya ayırdığımız hamurun her bir parcasını tekrar 6 parçaya bölüyoruz ve örmeye başlıyoruz. Bu aşamada internetten videolara bakmanızı öneriyorum çünkü anlatılır bir şey değil :S
  • Tepsimizi ister yağlıyoruz ister yağlı kağıt seriyoruz ve ördüğümüz Challa'ları tepsiye alıp 2. mayalanmaya bırakıyoruz.





  • 1 saat süren 2. mayalanma aşaması da bitince hamurlarımızın üzerine 1 yemek kaşığı süt ile iyice çırptığımız yumurta sarılarını hassas bir şekilde sürüyoruz ve arzumuza göre susam, çörekotu, haşhaş tohumu ile süslüyoruz.

  • 180 derecede önceden ısıttığımız fırında 25 dakika ya da üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Ekmeklerimiz piştikten sonra tepsileri fırından çıkarıp ekmekleri de 5 dakika sonra fırın telinin üstüne alıyoruz.

  • Burada bir püf noktadan bahsetmek istiyorum. Hamur devasa denecek kadar cok kabarıyor, yani ördükten sonra ikisini ayrı tepsilerde pişirmekte fayda var.

  • Ayrıca örerken yine bu kabarmayı göz onünde bulundurarak fazla sıkıştırmadan örmek gerekiyor.


                                                         Afiyet Olsun

0 Haydi Yorumlayalım:

Yorum Gönder