SOKAK POĞAÇASI

Çocukluğumun bütün anıları canlanır bu poğaçayı görünce. Bu sabah sevgili blog arkadaşımın paylaşımları arasında görünce benim şekerpareyi okula gönderdiğim gibi başladım hamuru yoğurmaya :) Tarifin orjinali için https://www.facebook.com/NursevinceLezzetler adresini ziyaret edebilirsiniz. Yanlız baştan hatırlatayım unu mutlaka elemeli ve bardak bardak eklemelisiniz. yoğurdunuzun yoğunluğu ve yumurtanızın büyüklüğü un miktarını değiştirmenizi gerektirebilir. Hamurun çok yumuşak hatta cıvık olması gerektğini paylaşmış Nursevin Hanım. Şimdi gelelim tarifimize ;

Malzemeler ; 

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yumurta (beyazları hamura eklenecek sarıları ise poğaçaların üzerine sürülecek)
  • 1 küçük paket kuru maya (21 gr)
  • 1 paket kabartma tozu (ben mahlep aromalı olanını kullandım, kokusu çok güzel oluyor )
  • 1 paket margarin (250 gr)
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığından biraz az tuz
  • 4-5 bardak un (mutlaka elenecek ve azar azar ilave edilecek)
Yapılışı ; 

  • Yoğurma kabımıza un dışındaki bütün malzemeleri koyup margarinle iyice bütünleşene kadar yoğuruyoruz.
  • Unumuzu bardak bardak eleyerek ekliyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Başta da dediğim gibi yoğurdun yoğunlu ve yumurtanın büyüklüğü un miktarını değiştirebiliyor. Ama ortalama ölçülerde 4 bardak un yeterli oluyor.
  • Yumuşacık hatta cıvık bir hamurunuz olması gerekiyor.
  • Yoğurma işini bitirdikten sonra üzerini kapatıp buzdolabında 1-2 saat dinlenmeye bırakiyoruz.
  • Dolaptan hamuru çıkardığımız anda fırınımızı da 170 derece ön ısıtmaya alalım.
  • Fırın tepsisini yağlamaya gerek olmadan, mandalina büyüklüğünde kopardığımız hamurları elimizde yuvarlayarak tepsiye diziyoruz.
  • Ayırdığımız yumurta sarılarını üzerlerine sürüp bir bıçak yardımıyla poğaçaların üzerlerini artı şeklinde çiziyoruz.
  • En son olarak da üzerlerine çörekotu serpiştirip tepsiyi fırına koyuyoruz.
  • Bir püf nokta da burada poğaçaların üzeri kızarır kızarmaz fırından alıyoruz ki kurumasınlar. Bu da yaklaşık 20-25 dakikaya tekabül ediyor.
  • Biraz ılındıktan sonra servis edebiliriz.
                                                            Afiyet Olsun


0 Haydi Yorumlayalım:

Yorum Gönder