EKMEK YAPIMI - MAYALAR

Ekmek, insanoğlunun doğal olarak mayalanan hamuru kullanarak yeni lezzetler elde edebileceğinin farkına varmasıyla doğmuştur. Yani maya ekmek için çok önemli bir malzemedir.
Ekmek yapmaya başlamadan önce mayanızın mutlaka uygun şartlarda saklanmış ve taze olduğundan emin olmalısınız.

Mayalama ; 

Burada her maya için ayrı ayrı mayalama tekniklerini yazacağım.

1- Yaş Maya ; 

Yaş maya kullanırken, önce bir çanağın içine ufalayıp üzerine ılık su ekledikten sonra karıştırmalısınız. Biraz bekleyip mayalanmanın sağlandığından emin olunmadan ekmek hamurunun yapımına geçilmemelidir. Eğer mayanın üzerinde köpükler oluşmussa mayanız faaliyete geçmiş demektir.

Yaş maya ekmek makinaları için tavsiye edilmez ancak mayanızı doğru şekilde faaliyete geçirmişseniz kullanabilirsiniz. Bunun için bir kaba mayanızı ufaladıktan sonra üzerine yarım bardak kadar ılık su ve yarım tatlı kaşığı şeker ilave edip üzerini streç film ile kapatmanız ve ılık bir yerde mayanın köpürüp kabarmasını beklemeniz gerekir. Maya kabardıktan sonra ekmek makinanıza sıvılardan hemen sonra ilave etmelisiniz. Bu arada ekmek makinasında kullanacağınız bütün malzemelerin ılık olması gerekmektedir.

2- Kuru Maya ; 

Aktif kuru mayalar granül formda küçük paketler şeklindedir. Bu mayayı da yaş maya gibi ılık su ile karıştırmak ve 10-15 dakika mayanın faaliyete geçmesini beklemek gerekmektedir. Mayalı suyun üzerinde köpüklenme olması mayanın kullanıma hazır hale gelmesi demektir. Hemen un ve diğer malzemelerle birlikte karıştırıp hamuru yoğurmak gerekir.

3- İnstant Kuru Maya ; 

Ekmek makinalarında kullanılması tavsiye edilen maya türü bu mayadır. Kuru malzemelerle birlikte ilave edildiğinden kullanımı en pratik maya çeşididir. Bu maya da granül şeklinde küçük paketlerde bulunur. Ekmek yaparken diğer malzemelerle birlikte ilave edip hamurunuzu yoğurabilirsiniz.

4- Ekşi Maya ya da Eski Hamur Mayası ; 

Doğal maya diye de tabir edilen ve bir önceki ekmek hamurundan ayrılıp saklanan ve sonraki ekmek yapımında kullanılan maya çeşididir. Bir çok ekşi maya yapma tarifi var, bu tarifleri bir sonraki yazımızda paylaşacağım.

İnstant maya yerine aktif maya, yaş maya yerine instant ya da kuru maya kullanmak isterseniz aşağıdaki tabloya bakarak yapabilirsiniz.



Un(bardak/kap)
Yaş Maya  
 (küp)
Aktif Kuru Maya
(tatlı kaşığı)
Instant Kuru Maya
 (tatlı kaşığı)
   3-4
1/3  (15 gm)
1 + 3/4
1 + 1/4
   5-7
 2/3  (25 gm)
2 + 1/4
1 + 3/4
   8-10
3/4  (35 gm)
4
3
   2 kg un
1  (42 gm)
5 + 1/2
4 + 1/2






Kaynak ; http://www.40firinekmek.com/



0 Haydi Yorumlayalım:

Yorum Gönder