PASKALYA ÇÖREĞİ

 Sanırım bu aralar havaların soğuğu benim de tembelliğime sebep oluyor. Bu çöreği yapalı 1 hafta oldu hala tarif paylaşmadım. Guya önceki gün dün sabah tarifi paylaşacağımı yazmiştım. Ama bu gecikmede benim sarı şekerin de parmağı var tabi ki :) Haftasonları onun faaliyetlerine yetişmekten kendime pek vakit ayıramiyorum. Olsun o iyi olsun, gerisinin önemi yok.
Ben paskalya çöreğinin hem dokusunu hem de kokusunu ve tadını cok severim. Aslında geçen gün paylaştığım Challah ekmeğiyle neredeyse aynı. Sadecce bunda şeker biraz daha fazla. Challah tarifine buradan ulaşabilirsiniz.                                 

Malzemeler ; 

  • 4 bardak un
  • 1 bardaktan 1 parmak eksik toz şeker
  • 1/2 bardak ılık süt
  • 3 yumurta (ayrı kapta çırpılacak)
  • 1/2 paket yaş maya + 1 yemek kaşığı instant kuru maya
  • 1/2 paket (125 gr) yumuşak margarin
  • 2 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 fiske tuz
  • Üstü için 1 yumurta sarısı ve file badem
Bu malzemelerle 2 çörek çıkıyor.
Yapılışı ; 

  • Un, şeker, mahlep, tuz, kuru mayayi yoğurma kabına alıp karıştırın. Yumurta ve margarini ilave edip yoğurmaya başlayın.
  • Ilık sütün içinde yaş mayayı eritip hamura ilave edin ve yoğurmaya devam edin.
  • 5-6 dakika yoğurun. Bu aşamada elinize yapışan bir hamur olacak ama mayalaninca kıvama gelecektir.
  • 3-4 saat ılık bir yerde mayalanmasını bekleyin.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alıp 3 eşit parçaya ayırın. Her ayırdığınız bezeyi yine 3 parçaya ayırın.
  • Hafifçe un serptiğiniz tezgahın üzerinde bezeleri 30-40 cm uzunluğunda rulo yapın.
  • Hamurun tepside yine mayalacağını da göz önünde bulundurarak çok sıkı olmayan saç örgüsü şeklinde örün.
  • Yağladığınız tepsiye alın ve tekrar 45 dakika mayalanmasını bekleyin.
  • 2. mayalanması da tamamlanan çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp file badem serpiştirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika ya da üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Çörekleriniz piştikten 5 dakika sonra tepsiden fırın teline alın. İster ılık ister soğuk servis papabilirsiniz.
Not; Önemli bir püf noktası; Rulolarınızı yaparken ortalarını biraz daha kalınca halde yaparsanız, örükten sonra göbekleri daha tombul çörekleriniz olur :)
                                                              Afiyet Olsun


1 Haydi Yorumlayalım:

Unknown dedi ki...

Tadi da harika, denemenizi tavsiye edecegim :)

Yorum Gönder