YAŞ MAYA İLE EV EKMEĞİ

Aslında sabah erkenden makinada ekmek yapmak niyetindeydim. Bir güzel malzemeleri hazneye yerlestirdim. İlk ve ikinci yoğurma başarılıydı ama tam mayalanma programına gecince makinadan garip bir kablo yanığı kokusu geldi ve hemen fişten çektim. Sanırım bozuldu. Ama elimde mayalanma aşamasını tamamlamamış bir hamur vardı ve atmak olmazdı. Bu sebeple hamuru ekmek makinasının haznesinden hiç çıkarmadan mayalandırdım ve fırında pişirme işlemini tamamladım. Aynı makina ekmeği gibi oldu. Şimdi geçelim tarife ;



Malzemeler ;

  • 4 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 paket yaş maya
  • 2 tatlı kaşığı tepeleme şeker
  • 2 çay kaşığı tepeleme tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı ; 

  • Öncelikle fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım ve bu aşamada fırına yanmayacak ayrı bir kase koyalım. Daha sonra mayalanmış hamuru pişmek üzere fırına yerleştirirken bu kaseye sıcak su ekleyip, fırın içinde bir buharlanma oluşturacağız. Bu buharlanma ekmeğinizin kabuğunun çok sertleşmeden çıtır çıtır olmasını sağlayacak.
  • Unumuzu derin bir kaseye eleyelim.
  • Ortasında bir çukur açıp yaş mayayı elimizle hafif ufalayalım.
  • Üzerine şeker, tuz, sıvıyağ ve suyumuzu ekleyerek yoğurmaya başlayalım.
  • Bu aşamada biraz sabırlı davranıp 10-15 dakika yoğurmak gerekiyor.
  • Ele yapışmayan ancak yumuşacık bir hamur olacak.
  • Yoğurma işlemi bittikten sonra rüzgar almayan ılık bir yerde ya da fırını 40 dereceye ayarlayarak fırında yaklaşık 2 saat mayalanması için hamurumuzu bekletelim.
  • Mayalanma işlemi bittikten sonra hamuru çok fazla söndürmeden hafifçe yağladığımız ve pişirmeye devam edeceğimiz tepsiye ya da ekmek kalıbına alalım.
  • Kalıbı ısıtılmış fırına yerleştirelim ve fırını ilk ısıtmaya başlarken koyduğumuz çanağa sıcak su ekleyelim. Biraz dikkat kase ve su ikisi de sıcak oldugundan bir anda buhar çıkışı olur, yüzünüzü çok yaklaştırmayın.
  • Fırının kapağını kapatarak 30-35 dakika ekmeğimizin pişmesini bekleyelim.
  • Pişme işlemi bittikten sonra kalıbımızı fırından çıkaralım. Eğer yumuşak bir kabuk istiyorsak ekmeği kalıptan çıkarmadan üzerine bir havlu koyalım ve 10-15 dakika da bu şekilde dinlendirelim.
  • Ayrıca her ne tür ekmek yaparsanız yapın, fırından çıkar çıkmaz kesmemeye bir müddet dinlendirmeye özen gösterin zira hemen kesilen ekmekte hamurlaşmalar görülebiliyor.
                                                             Afiyet Olsun

1 Haydi Yorumlayalım:

Unknown dedi ki...

Tesekkur ederim, en kisa zamanda blogunuza katilmaktan memnuniyet duyarim. iyi gunler.

Yorum Gönder