BAKLAVA YUFKASINDAN BÖREK

Dedim ya hamaratlığım tuttu diye şimdi de baklava yufkasından şöyle güzel bir kıymalı-cevizli börek tarifi vereyim :) Türkiye'den bizi ziyarete gelen eşim güya diyet yapacaktı ama sanırım buradan yine kilo alarak geri dönecek :)



Malzemeler ; 

  • 1 paket 3 numara baklavalık yufka
  • 250 gram kıyma
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 çay bardağı köftelik (kısırlık) bulgur
  • 1 iri kuru soğan
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • 2 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta
  • Tuz-Karabiber
  • Üzerine serpmek için arzuya göre çörekotu ve susam
Yapılışı ; 

  • Öncelikle iç harcı için kuru soğanı ayıklayıp yemeklik doğruyoruz ve 1 çay bardağı sıvıyağ ile kavuruyoruz.
  • Soğanlar çok pembeleşmeden kıymayı ekleyip kıymalar pişene kadar kavurmaya devam ediyoruz.
  • 1 çay bardağı su ve bulguru kıymalı soğanlı karışıma ekliyoruz.
  • Cevizleri bir poşete alıp bir kavanoz ya da kalınca bir bardağın dibiyle dövüyoruz. Ben ceviz döverken robot kullanmıyorum çünkü hem cevizin yağını çıkarıyor hem de hamur gibi bir şey yapıyor. Bu börekte cevizlerin biraz dişe gelmesi gerekiyor.
  • Kısırlık bulgur şiştikten sonra ocağı kapatıp cevizleri, tuzu, karabiberi ekliyoruz.
  • Yufkaların arasına süreceğimiz sütlü harç için, 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvıyağ ve sarılarını ayırdığımız 2 yumurtanın beyazlarını bir canakta iyice cirpiyoruz.
  • Böreği pişireceğimiz tepsiyi biraz margarin ile yağlıyoruz. Ben baklavalık yufkayı 2şer kat kullanıyorum, yoksa çok ince olup parçalanıyor.
  • Yağladığımız tepsiye 2 kat yufka serip uzerine kaşıkla sütlü harçtan sürüyoruz ve üzerine tekrar 2 kat yufka koyarak bu işlemi 4-5 kere tekrarliyoruz. 
  • Kıymalı harcımızı yufkanın üzerine boşaltıp yine 2 kat yufka ve sonra sütlü harç işlemini 4-5 kez daha tekrarliyoruz.
  • En üste yine sütlü harç ve sonra da ayırdığımız yumurta sarılarını sürüp çörekotu ve susam serpiyoruz. 
  • 175 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişiriyoruz.
Not ;  Börekleri ister pişmeden önce isterseniz piştikten sonra dilimleyebilirsiniz.

                                                          Afiyet Olsun        

1 Haydi Yorumlayalım:

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik... Simdi kahvaltida olaydi da...:) Sevgilerimle,

Yorum Gönder