EV EKMEĞİ - SERT KABUKLU

Dün bir hamaratliğim tuttu ki sorma gitsin :) Sabah kalkmamla yapacağım yemekleri sıraladım, malzemelerin hepsini mutfak masasina dizdim ve basladım hamurları mayalamaya. Yapılacaklar listesinde en üst sırada ev ekmeği vardı çünkü burada (Amerika'da) tost ekmeği ve ağır italyan ekmeği yemekten gına gelmişti. Ekmeğinizi şöyle güzelce yemeğin suyuna batırmak ne büyük bir şeymiş meğerse. Türkiye'ye gider gitmez köydeki fırıncımıza teşekkür edeceğim :) Gerçi benim imalatlar hala onunkiler kadar güzel değil ama hiç olmazsa bizim sulu tencere yemeklerimize buradaki ekmeklerden çok daha iyi eşlik ediyor :)



Aslında bir çok çeşit ekmek yapmak mümkün ama ben bugün normal kalin kabuklu ekmek yapımının tarifiyle başlayacağım. İlerleyen günlerde diğer ekmeklerimin tarifleri de burada yerlerini alacak.

Resimdeki ekmeklerin hepsi burada vereceğim ölçüde hamurdan çıktı. Hamurun hepsini büyük bir tepside bir kerede yapabileceğiniz gibi resimdeki haliyle değişik şekiller de verebilirsiniz. Benim küçük küçük yapma sebebim, bayatlamamaları için parça parça buzluğa koymamdan.

Gelelim tarifimize, en kolay ve en temel ekmek yapımı budur. Bu tarife su yerine süt ekleyebilirsiniz. Çeşitliliği artırmak için içine ceviz, zeytin, kurutulmuş domates, ay çekirdeği hatta çikolata bile yani ne isterseniz koyabilirsiniz. Ayrıca biraz şekerli ekmek sevenler bu ölçülere göre 2 yemek kaşığı şeker de ilave edebilir.

Malzemeler ; 

  • 4 su bardağı tam tahıllı un
  • 2 su bardağı ılık-sıcak arası su
  • 1 paket yaş maya yada 1,5 tatlı kaşığı kuru maya ( mayanızın tazeliği ekmeğin kabarmasını çok etkiliyor)
  • 1 tatlı kaşığı tuz ( biz ailece çok az tuz tüketiyoruz, arzuya göre bu ölçüyü 1,5 tatlı kaşığına kadar çıkarabilirsiniz.)
Yapılışı ; 

  • Unu derin bir kaseye eleyip ortasına bir çukur açın.
  • Yaş maya kullanıyorsanız 1 bardak ılık-sıcak arası su ile başka bir kasede mayayı eritin.
  • Unun ortasında bir çukur açıp mayayı boşaltın ve kalan suyunuzu da ekleyerek yoğurmaya başlayın. 
  • Çok az ele yapışan bir hamur olması gerekiyor ama vıcık vıcık da olmayacak, su eklemek gerekirse kaşıkla su ekleyin.
  • Burada kollarınızın kuvvete ihtiyacı var zira 15 dakika hamur iyice yoğurulmalı.
  • Yoğurma işleminiz bitince hamur kasenizin uzerini bir bezle örtüp, rüzgar almayan ılık bir yerde 1,5 saat mayalanmaya bırakın.
  • Hamurunuz mayalanıp 2 misline ulasinca tezgaha alın ve tekrardan 5-7 dakika arası yoğurun. İşte bu aşamadan sonra hamuru pişireceğiniz tepsiye alın (tepsiyi sıvıyağ ile yağlayıp hafif un serperseniz ekmeğiniz yapışmadan çıkacaktır) ve yine üzerini bir bezle örtüp, ılık bir yerde 1,5 saat daha mayalandırın.
  • İkinci mayalanma işlemi de tamamlandıktan sonra 225 derecede ısınmış olan fırının orta kısmında 30 dakika (üstleri kızarıncaya kadar) pişirin.
  • Pişme süresi bitince hemen fırından alın ki çok fazla kurumasın. Fırın telinin üstüne aldığınız ( Ekmeğin altı direk tabağa ya da tezgaha temas ederse buharlaşmadan ötürü ıslanıyor) ekmeklerinizi 25-30 dakika dinlendirip sonra dilimleyebilirsiniz.


Not ;  Ekmeğinizin kabuğu çok sert gelirse fırın telinin üzerine aldığınızda çok hafif nemli bir kağı havluyu üzerine sererseniz çıtırlığını bozmadan hafif yumuşatabilirsiniz.

                                                                Afiyet Olsun

0 Haydi Yorumlayalım:

Yorum Gönder