HAMSİLİ PİLAV

Kalbimin çiçeği bir tanecik sarı şekerimin favori yemeği olan "Hamsili Pilav" için Amerika'da hamsi bulmak, altin madeni bulmak gibi oldu benim için :) Hem de "Türkiye Karadeniz'den gelmiştir" yazısını okuyunca ikinci kere sevindik :) Şimdi gelelim tarifimize ;

Malzemeler ; 

  • 1 kilo hamsi
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 büyük soğan
  • 2-3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı yenibahar (silme)
  • 1 yemek kaşığı tarçın (silme)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 kahve fincanı mısır unu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı su
  • Tuz-Karabiber
NOT;  Arzu ederseniz ya da tüm baharatlar ve iç malzemeler evinizde yoksa "Zeytinyağlı Dolma Harcı" da gayet iyi bir sonuç veriyor.

Yapılışı ; 

  • Tencereye zeytinyağını koyup, yemeklik doğradığımız soğanları ekliyoruz ve kavurmaya başlıyoruz.
  • Dolmalık fıstıkları da tencereye koyup pembeleşene kadar kavuruyoruz.
  • Ayıkladığımız pirinci ekleyip, soğanları biraz da pirinçle çeviriyoruz.
  • Suyunu, kuş üzülerini, baharatları ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz.Pirinç suyunu çekince ocağın altını kapatıp tencerenin kapağını açmadan iç harcımızı demlenmeye bırakıyoruz.
  • Pilavın demlenmesini beklerken hamsilerimizi temizleyip, kılçıklarını çıkarıyoruz ve bol su ile yıkıyoruz.
  • Yemeği fırına vereceğimiz kaseleri ya da borcamı tereyağının yarısı ile yağlıyoruz, üzerine biraz mısır unu serpiştirip hamsilerin 4/3'ünün içleri size bakacak şekilde diziyoruz.
  • Hamsilerin üzerine demlenmiş olan pilavımızı boşaltıp, kaşıkla biraz sıkıştırıyoruz.
  • Pilavın üstüne, kalan hamsileri bu sefer dışları size bakacak şekilde diziyoruz.
  • En son kalan tereyağını küçük küçük parçalarla hamsilerin üzerine koyup borcamimizi 180 derecelik fırına koyuyoruz ve hamsiler kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişiriyoruz.
  • Üstleri kızaran ve pişen mis gibi hamsili pilavımızı fırından çıkarıp ister sıcak ister ılık servis ediyoruz.
                                                                Afiyet Olsun




0 Haydi Yorumlayalım:

Yorum Gönder