Lafi acilmisken en nihayet somestir tatili geldi catti biz de sarisekerimle Turkiye'ye gitme hazirliklarini hizlandirdik. Cok ozledik velhasil :(
Bu arada sari sekerim Amerika'daki ilk 1. lik madalyasini Science Project Fair (Bilim Proje Fuari) icin hazirladigi proje ile aldi, Allah devamini nasip etsin insallah.
Simdi gelelim tarife; ben bu sefer ekmek hamuruna 1 cay kasigi tepeleme mahlep ekledim, koku inanilmazdi.
Malzemeler ;
- 4 bardak elenmis un
- 1 paket yas maya
- 1 yemek kasigi toz seker
- 1 tatli kasigi tuz
- 1 cay kasigi mahlep
- 1 yumurta (sarisi uzerlerine surulecek)
- 1 su bardagi ılık sut
- 1 cay bardagi zeytinyagi
- 2 yemek kasigi oda isisinda tereyagi
- 1 yemek kasigi yogurt (ayirdigimiz yumurta sarisi ile cirpilip hamurlarin uzerine surulecek)
- Derince bir canaga unu eliyoruz ortasini cukur yapip yas mayayi elimizle icine ufaliyoruz.
- Uzerine toz sekeri, tuzu, mahlepi, yumurta akini, ılık sutu, zeytinyagi ve tereyagini ilave edip 7-8 dakika hamur ozlesene kadar yoguruyoruz.
- Hamurunuz yumusak, ele yapismayan ama kolay sekil alabilecek kivamda olacaktir.
- Daha sonra canagimizin uzerini bir bez ile ortup ilik bir yerde 1 saat mayalanmaya birakiyoruz. (Kis gunlerinde ben firini 50 derece isitip kapatiyorum ve sonra ilk 5 dakika kapagi acik halde sonra kapagi kapatarak hamuru mayalanmasi icin firina koyuyorum.)
- 1 saat sonunda mayalanmis hamuru mutfak tezgahina alip 12 parcaya boluyoruz.
- Bezeleri tezgah uzerinde iki elimizle yuvarlak hale getirip pisirme kagidi serilmis firin tepsisine aralikli olarak diziyoruz.
- Bu sekilde yuvarladigimiz hamurlarin uzerini yine bir bez ile ortup tekrar mayalanmasi icin 45 dakika yine ilik bir yerde beklemeye aliyoruz.
- Ikinci mayasi gelmis olan minik hamurlarimizin uzerine fazlaca bastirmadan 1 kasik yogurt ile cirptigimiz yumurta sarisini suruyoruz.
- Isteginize gore susam, corekotu, hashas tohumu ile susleyebilir ya da sade birakabilirsiniz.
- Onceden isitilmis 190 derece firinda 20 dakika ya da ustleri pembelesinceye kadar pisiriyoruz.
Afiyet Olsun
0 Haydi Yorumlayalım:
Yorum Gönder