ZEYTINYAGLI ENGINAR DOLMASI

Ilk bakista korkutucu gorunse de yapimi bidik bidik yaprak sarma yapmaktan daha kolay ve bir o kadar da lezzetli bir sezon yemegi. Baslayalim maceraya :)





Malzemeler ; 

  • 4 adet yaprakli enginar
  • 1 su bardagi pirinc
  • 1,5 cay bardagi zeytinyagi
  • 1/2 paket knor zeytinyagli dolma harci ( bu sefer tembelligime geldi, baharatlari kendim hazirlamaya usendim :S )
  • 1 kesme seker (harcta olmasina ragmen yapraklar piserken onlara da lezzet vermesi acisindan son pisme asamasinda ayrica ekleniyor)







Yapilisi ; 

  • Oncelikle enginarlarimizi sap kismindan ayakta duracak sekilde 1-2 santimden kesiyoruz ve yapraklarin icleri de dahil olmak uzere iyice bol su ile yikayip sonra da bir sure sirkeli suda ic malzememizi hazirlayana kadar bekletiyoruz.
  • Bir tencereye zeytinyagimizin 1 cay bardaklik kismini bosaltip uzerine pirincleri ekliyoruz ve 3-5 dakika kavuruyoruz.
  • Pirinclerin uzerine dolma harcimizi bosaltip bu sekilde dolmalik fistiklar hafif pembelesene kadar kavurmaya devam ediyoruz.
  • Kavurma isleminin sonunda pirinclerin uzerine 1/2 su bardagi su ekleyip hafif yumusatiyoruz ve tencerenin kapagini yarim kapatip ilinmaya birakiyoruz.
  • Donelim enginarlarimiza. Bircok tarifte enginarlarin orta yapraklarini koparip icindeki tuyleri temizliyorlar. Ancak bu hem cok zahmetli hem de enginarlar cabucak karariyor. Ben yine ananemin tarifine sadik kalarak bu tuyleri temizlemedim cunku yeme asamasinda zaten cabucacik cikarilabiyorlar.
  • Neyse efenim iyice yikamis oldugumuz enginarlarimizin etrafindaki yapraklari hafifce esneterek bu yapraklarin arasina bir tatli kasigi yardimiyla hazirladigimiz harctan dolduruyoruz. Ben biraz oburluk yapip fazla doldurmusum ve pirinler sisince ( tadi nefis olsa da ) yapraklar birbirinden cok ayrildi.
  • Doldurdugumuz enginarlarimizi sap kisimlarinin uzerinde ayakta kalacak sekilde tencereye yerlestiriyoruz. Tencerenin kenarindan kalan 1/2 cay bardagi zeytinyagini, sap kismini gecmeyecek sekilde suyu, tuz ve sekeri ilave edip kapagini kapatarak orta dereceli ocakta yaklasik 40 dakika (aslinda pirincler pisene dek) pisiriyoruz. Bu asamada arzuya gore pisme suyunda ic baklalari da pisirebilirsiniz.
  • Pisme islemi bittikten sonra enginarlari tencereden hemen almayip biraz ilinmalarini bekliyoruz ve daha sonra servis tabagina aliyoruz.
  • Iste en zevkli kismi bundan sonraki yapraklari midye dolma gibi koparip uclarindaki pirincleri ve yaprak diplerini kemirmek. Yapraklar bittiginde de dipte kalan enginarin kalbinin uzerindeki bastan koparmadigimiz tuyleri catalin tersiyle siyirip lezzetin doruk noktasina variyoruz :))

Afiyet Olsun

5 Haydi Yorumlayalım:

Adsız dedi ki...

İlk bakışta korkunç gelebilir demişsiniz valla ilk bakışta korktum bende:)dikkatlice bakınca(sadece resme) güzel bir tat gibi geliyor.

(Kadın Sohbetleri)

Unknown dedi ki...

Yok hic korkulacak gibi degil, tek zahmeti ic malzemesini hazirlamak, sonrasi oyun gibi :)

Bak Bu Harika dedi ki...

ilk defa duydum bunu. Çok hoş görünüyor. Ellerine sağlık

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Enginarın en zor kısmı ayıklaması,şimdi onun da kolayı var ayıklanmışını almak gibi:)
Ellerine sağlık canım,olsa da yesem şimdi:)
Sevgiler...

Bak Bu Harika dedi ki...

enginar bitti sanırım artık nasıl lezeetli birşey aslında keşke hep olsa

Yorum Gönder