KAYNAMIŞ SUTTEN KOY PEYNIRI

Eveeet efendim, bir kac gun onceki yazimda da sizlerle paylastigim gibi bu aralar sut ve sut urunleri uzerine ozellikle de peynir yapimina yogunlastim. Su anda evde kap kap peynir birikti ve ben hala yapmaya doyamiyorum :) Megerse sut diye mandiradan alip ictigimiz o mucize besin ile daha neler neler yapabilirmisiz. Blogumun anafikri olan " Mutfaginizda hayalleriniz kadar ozgursunuz " cumlesi simdi iyice anlam kazandi :)


Maceramin ilk asamasinda belki birazda yogurt yaparim diye hep 5 kilo aldigim sut miktarini 10 kiloya cikardim. Ancak daha peynir yapimiyla ilgili cok bir arastirma yapmadigim icin ( malum yaz gunlerinde de sut cok cabuk bozuluyor) hemen temiz tulbentimden gecirip kaynattim. Sonra uzerinden kaymagini alip ( bu kaymaktan da tereyag yaptim) kalan sutten 3 kilosu ile guvece yogurt mayaladim. 3 kilo da icmek icin ayirinca bana peynir yapimi icin 4 kilocuk sut kaldi. Sonra basladim interner sorfune :) Bir baktimki peynir yapiminin bir suru yolu var ama geneli cig sutten.

Sonra ananemin mucize yemek tarifleri aklima geldi ve basladim onun tariflerini kurcalamaya. Kaynamis sutten de peynir yapmanin bir suru yolu varmis. Sirke ile, ayran ile, limon suyu ile. Neyse efenim uzun lafin kisasi ben sirkeli olan tarifi yapmaya karar verdim. Sonucu gorunce de simdiye kadar bu ise neden girismemisim diye kendi kendime hayiflandim acikcasi. Lezzetini hic bir marketteki peynirde bulamayacaginiz, mis gibi sut kokulu koy peyniri huzurlarinizda :)


Haydi bakalim baslayalim yapmaya :)

Malzeme Listesi ; 
  • 4 litre mandira sutu ( ya da cig sut deniyor)
  • 1 cay kasigi balzamik sirke ( balzamik sirkesi olmayanlar yarim cay bardagi normal uzum sirkesi kullanabilir)
  • İri deniz tuzu 
Yapilisi ; 
  • Oncelikle mandiradan aldigimiz sutu temiz bir tulbent ile genis bir tencereye suzuyoruz.
  • Sutu kaynamaya aliyoruz ve fokurdadiktan sonra 5 dakika kadar tahta kasikla karistirarak tasmasini engelleyip kaynatmaya devam ediyoruz.
  • Iyice kaynadiktan sonra 10 dakika kadar sutu dinlendiriyoruz.
  • Tencerenin icine sirkemizi ekleyip yine tahta kasikla iyice karistiriyoruz. Zaten bu asamada sut kesiliyor ve suyundan ayrilmaya basliyor.
  • Tenceremizin kapagini kapatip sogumaya birakiyoruz.
  • Sogumus peynirimizi tekrar ocaga alarak 20-30 dakika daha kaynatiyoruz.
  • Sut iyice kesildikten sonra delikli bir kevgire tulbent yayiyoruz ve tenceredeki sut kesmigini suzuyoruz.
  • Peyniri suzdukten sonra tulbenti iyice sikistiriyoruz ve ustune bir agirlik koyuyoruz. Ben bu asamada ustune 4 litrelik su ile doldurdugum bir tencere kullandim.
  • Peynirimizi 3-4 saat bu sekilde iyice suzduruyoruz. Peynirinizin sertligi bu bekletme suresine gore olusuyor.
  • Peynirimiz iyice suzulup olgunlastiktan sonra baska bir kapta her tarafini iyice tuzlayip buzdolabina kaldiriyoruz. Salamura islemi peynir tuzlanip 1 gun buzdolabinda bekletikdikten sonra yapilabilir. Isterseniz salamura yapmadan da sofralarinizi bu harika peynir ile susleyebilirsiniz.
  • Bu peynir istenirse hic tuzlanmadan direk suzme isleminden sonra da tuketilebilir. Sizin zevkinize kalmis :)
  • Simdi gelelim salamura tarifine; buzdolabindan cikardigimiz peyniri uygun bir kapakli plastik yada cam kavanoza alalim ve uzerine cay bardagi ile su ekleyelim. Kac bardak su koydugumuzu sayalim. Peynirlerin uzerini ortecek kadar su ilave etmemiz yeterli. Sonra bu suyu baska bir tencereye alalim ve uzerine; 1 olcek salamura tuzu ıcın 8 olcek su kuralini uygulayarak suya tuzunu ekleyelim. Diyelimki peyniri koydugumuz kavanoz 8 bardak su aldiysa 1 bardak tuz ekleyecegiz. Daha sonra tenceredeki suyu karistirarak tuzu eritiyoruz.( Salamura suyumuzun olup olmadigini anlamak icin bir yumurtayi yikayip bu suyun icine biraktigimizda yumurtanin yuzeye cikmasini bekliyoruz.) En sonunda bu salamura suyunu da peynirlerin uzerine kavanoza bosaltiyoruz ve kapagini sikica kapatip buzdolabina yerlestiriyoruz.


  Afiyet Olsun


3 Haydi Yorumlayalım:

Canan Demirbağ dedi ki...

Evde yapılan doğan ürünler gibisi yok canım:))nefis gözüküyor eline sağlık..

Unknown dedi ki...

tesekkurler, gercekten oyle, hele benim gibi bir peynir canavari nasil olmus da bunca zaman hic denememisim bilmem :)

Bak Bu Harika dedi ki...

ben bayılırım köy peynirine. Ellerine sağlık

Yorum Gönder