Malumunuz Kurban Bayramı geçeli epey bir zaman oldu ancak bizim sahsi telaselerimizden bu tarifi paylasmayı unutmusum. Fakat denediğim tarifler arasında en basarilisi bu oldu :) Etler lokum gibi, patates püresi hem cocuklarimiz icin besleyici hem de faydali.
Ayrica bilindigi üzere bütün tariflerde kavurma malzemesi olarak etin yok surasi yok burasi denir. Ancak kurban kesenler bilirler ki etler parçalanmis olarak geldiginden hangisi hayvanin neresi bilemiyoruz. Bence boyle karisik olmasi daha iyi, butun etlerin lezzetleri birbirine karisiyor :)
Malzemeler ;
- 1 kilo kurban eti ( karisik)
- 1 kuru soğan
- 1 su bardağı su
- 4 iri boy patates
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kasigi tereyağı
- Tuz-Karabiber-Kekik
Yapılışı ;
- Oncelikle etlerimizi yağlarindan ayirip kusbasi seklinde ceviz buyuklugunde dogruyoruz.
- Ayirdigimiz, etin kendi yağlarini da küçük küçük dogruyoruz.
- Etleri ve yağlari tencereye alip kuru soganı da ayiklayip butun olarak ekliyoruz ve cok hizli ateste etler dislari kahverengilesene kadar ( bazi muhim sahislar bunun icin - muhurlemek- terimini kullaniyor) kavuruyoruz.
- Onemli 2 püf noktasını hazir yeri gelmisken hemen paylasayim. İlk püf noktamiz, malumunuz uzere kavurmada esas olan et tadi almaktir. Bu sebeple kavurmanin icine cok malzeme girmez ancak buradaki kuru soğan hem etin o cig kokusunu aliyor hem de ete yumusaklik veriyor. 2. püf noktasi ise ete kendi yağı disinda baska hic yağ koymuyoruz. Bazilari eti yumusatir diye bitkisel yağ ekliyor ancak bizim damak tadimiza pek uymadi. Bu tarifteki 1 kilo et icin 100 gram et yağı yeterli oluyor zaten o kadar yag da etin kendisinden elde ediliyor. Ama etiniz cok yagsiz ise bu durumda kasaptan kuyruk yağı edinmenizde fayda var.
- Etlerimiz 15-20 dakika kendi yaglariyla kavrulduktan "mühürlendikten" sonra tenceredeki soğanı alip etlerin uzerine 1 su bardağı sıcak su ekliyoruz ve bu sefer ocagı en kisik ayara alip, tenceremizin kapagini kapatarak etleri en az 1,5-2 saat pismeye birakiyoruz.
- Tabi bu kadar surede bos duracak halimiz yok. Baslayalim püremizi yapmaya.
- Patatesleri soyup küp küp doğruyoruz. Üzerlerini ortecek kadar su ekleyip, hasliyoruz.
- Haslama islemi bittikten sonra sayet suyu fazla geldiyse süzüyoruz. Gerci ben suyu biraz fazla da gelse süzmüyorum cunku sebze suyu cok faydali.
- Ayri bir tencereye aldigimiz patateslerin üzerine yagini ve sütünü ekleyip, ister catalla ister püre aletiyle eziyoruz.
- Ocaği orta isida acip, sütü ve tereyagini cektirirken ayni zamanda tuzunu ekliyoruz.
- Patatesler püre halini aldiginda ocagi kapatip, tencerenin kapagini yarim kapatiyoruz.
- Bu arada etimizi kontrol edip, pistiyse tuzunu, karabiberini ve kekigini ekliyoruz. Bir kere karistirip ocagi kapatiyoruz.
- Tabaklara önce patates püresinden bir miktar alip kavurmalar için yatak hazirliyoruz. Üzerlerine de mis kokulu kavurmalarimizdan ekleyip arzuya göre maydanoz veya söğüş domatesle süsleyip ikrama hazir hale getiriyoruz.
Afiyet Olsun
3 Haydi Yorumlayalım:
Sonra daa afiyetle yiyoruzzz.
Öyle güzel anlatmışsın ki sabah sabah canımı çektirdin:)
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler...
Afiyet şeker olsun :)
Emeklerinize saglik... Afiyet, sifa olsun... Sevgilerimle,
Yorum Gönder