PASTANE AÇMASI

Eski yılın son sabahını vakti olup, güzel bir kahvaltı sofrasıyla uğurlamak isteyenler için en banko açma tarifimi paylaşmak istedim. Şayet benim gibi bu son sabahın ışıklarını uyanık karşılamak isteyenler varsa hemen işe girişip mayalanma süresinde bir fincan kahve ile gune başlayabilirler.
Haydi geçelim tarifimize ;



Malzemeler ; 

  • 4 su bardağı un
  • 1 paket yaş maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket eritilmiş margarin
  • 1 yumurta (sarısı üzerine sürülecek)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt (üzerine sürülecek)
  • Susam-Çörekotu
Yapılışı ; 

  • Unumuzu derin bir çanağa eleyelim ve ortasında bir çukur açalım.
  • Bu çukurun içine mayayı parmaklarımızla biraz parçalayarak ekleyelim. Yumurtanın sarısını ayırdıktan sonra beyazını da hamura katalım. 
  • Şeker ve tuzunu ekleyelim.
  • Eritilmiş ama çok sıcak olmayan margarinimizi de içine boşaltalım.
  • Tüm malzemelerin üzerine ılık sütümüzü ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım.
  • Suyu hemen eklemeyin, hamuru yoğururken ihtiyaç duydukça azar azar yedirin.
  • Yumuşacık ama ele yapışmayan bir hamur olması gerekiyor.
  • Yoğurma işlemi bitince çanağımızın üzerini bir mutfak beziyle örtüp rüzgar almayan ılık bir yerde beklemeye alalım.
  • Bu arada ellerimizi hemen yıkayip bir fincan mis kokulu kahve ile sabahın ilk ışıklarına doğarken eşlik edelim :)
  • Yaklaşık 1 saat içinde hamurunuzun iki misli kadar kabarmış olması gerekiyor.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparalım ve bunları tezgahım üzerinde cok ezmeden fincan tabağı kadar açalım. Üstüne parmaklarımızla margarin sürelim ve önce rulo şeklinde sarıp sonra kendi etrafında çevirerek açma şekli verelim.
  • Bu şekilde hazırladığımız açmalarımızı yarım saat kadar da tepsi mayasına bırakalım ve bu arada da 1 kaşık yoğurt ve ayırdığımız yumurta sarısını karıştıralım.
  • Açmaları fırına vermeden hemen önce bu karışımı üzerlerine sürelim.
  • Burada bir püf nokta vereyim, şayet açmaların yumurtalarını tepsi mayası zamanında sürerseniz açmalar daha az kabarıyor.
  • Açmalarımızı arzuya göre susam çörekotu haşhaş ile süsledikten sonra 170 derecede önceden ısıtılmış fırınımızda yaklaşık yarım saat üzerleri kızarana kadar pişirelim.
  • Yanında taze demlenmiş çay, yada yeni çekilmiş kahveyle hazırlanmış bir fincan kahve. Değmeyin bu son sabahımızın keyfine :)
Bu arada herkesin yeni yılı kutlu olsun. Bu yıl hepimize unatamayacağımız güzellikler getirsin inşallah.

                                                              Afiyet Olsun

8 Haydi Yorumlayalım:

nesrin dedi ki...

Mutlu yillar Aylincigim, Berlin`den sevgiler
Nesrin

Alyaminahome dedi ki...

Merhabalar, ben geldim.Bayılırım açmaya bir tane alabilirmiyim?Aldım gitti.Bir de üye olamıyormuyuz? Mutlu yıllar

Nursevin SÖNMEZ dedi ki...

Ellerinize sağlık ve iyi seneler.

Unknown dedi ki...

Mutlu yillar nesrin hanimcim, hem Türkiye hem de Amerika'dan size de kocaman sevgiler :)

Unknown dedi ki...

Hoşgeldiniz İlknur Senel, İlknur hem bayan hem de bay ismi oldugundan nasil hitap edecegimi bilemedim, kusuruma bakmayin :) Ben de size mutlu, huzurlu, saglikli bir yil dilerim. Uye olmak derken tabi ki olabiliyorsunuz, neden olamadiniz anlayamadim ?

Unknown dedi ki...

Tesekkur ederim Nursevin hanim, huzurla, saglikla , sevdiklerinizle birlikte gecireceginiz mutlu bir yil dilerim.

Canan Demirbağ dedi ki...

Nefis gözüküyor,ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

tesekkur ederim, hosgeldiniz bu arada :)

Yorum Gönder